ukhuwah itu indah..

Wednesday, December 7, 2011

demi MASA






apa erti kehidupan andai masa disia- siakan dgn perkara yg x bermanfaat..
dalam tiap detik masa yang dikurniakan, berapakah nilai sebenar wktu yg berguna pd diri ??
kita sering kali mengeluh dgn mengatakan wktu kian suntuk, masa x mengcukupi.. namun adakah kita pernah memikirkan tentang kualiti masa yang telah kita gunakan??
kita terleka sebenarnya di mana, masa yang tidak mengcukupi sebenarnya adalah utk perkara sia2..

kita sering memikirkan masa kita yg ada tidak cukup untuk menyelesaikan tugasan, assignment yg bertimbun, attend kuliah.. NAMUN, pernahkah persoalan itu timbul di kala kita tadabbur al-quran? solat? belum pernahkan kita lontarkan persoalan tersebut ketika waktu2 tersebut..mengapa ya?? bahkan kita lebih snggup untuk x melakukannya terus..

sama- sama kita renungkan.. biiznillah, mudah-mudahan hati kita sering dijaga olehNya & sentiasa dekat dgn deenNYA..

Nilai Manusia..




di mana matlamat hidup kt ?
besarmanakah matlamat hidup kt ?

sering kita dimomokkan dgn persoalan2 yg berkaitan dgn matlamat..apa matlamat awk utk tahun baru?? apa matlamat yg hendak kamu capai?? blh dikatakan hmpir dlm tiap lgkah kehidupan kini perlu ada matlamat..

namun, sedarkah kita bhw matlamat hidup yg sbnr lg jelas telah digariskan oleh ALLAH di dalam 'hadiahNya' untuk kita..

Firman Allah :
“Aku tidak menjadikan Jin dan Manusia melainkan untuk BERIBADAH kepadaKu.” (Surah az-Zariyyat : 56 )

bila diletakkan sempadan ini dlm diri, maka tiap kerja buat dan perlakuan kita akan kita sandarkan untuk mencari redhaNya..
bila ayat ini dijadikan panduan oleh manusia, maka insyaALLAH ia akan mengelakkan diri kita dari melakukan kemaksiatan..
perlu kita ingat bahawa hidup ini bukanlah hanya untuk makan, tidur, lakukan tugas sahaja..tetapi untuk BERIBADAH kepada ALLAH.. ibadah tidaklah dibataskan dlm konteks solat, puasa or rukun islam sahaja bahkan ia meliputi seluruh cara hidup kita..

sy teringat dgn apa yg dipelajari ketika usrah dulu di mana Islam itu bukanlah didefinisikan shj sebagaimana yg dipelajari di dalam buku teks. bahkan islam itu adalah SATU CARA HIDUP..

maka, bila cara hidup yg dipilih dlm hidup telah pincang, maka dimanakah NILAI diri kita yg telah kita letakkan??

" mahalnya nilai manusia terletak pada kefahaman ilmunya, apabila tinggi pemahaman n pengamalan ilmunya, maka tingkatlah nilai iman pada diri.. justeru, suburkanlah iman dgn pengamalan ilmu yg dpt membajai hati ke arah pohon keimanan.."

rahsia tetap milik ALLAH






~✿..JODOH adalah rahsia Allah, kita MERANCANG dan Allah pun turut sama merancang..cuma kadang-kadang aku TAKUT dengan RENCANA Allah..

KENAPA ?

Sebab aku TIDAK PERNAH tahu apa yang bakal berada di hadapanku kelak, dan apa PENGAKHIRAN yang Allah inginkan buatku, buat hidupku..tiba-tiba hati berbisik, sebenarnya perancangan Allah mengatasi perancangan kita sendiri..buat apa terlalu memikirkan sangat..kita LALUILAH kehidupan seperti biasa..permulaan itu bermula dari kita, dan pengakhiran itu akan Allah TENTUKAN kelak..BERDOALAH semoga PENGAKHIRAN itu adalah sama seperti yang dirancangkan dan yang TERBAIK dalam hidup..✿~

>>> Belum dikatakan dia JODOH kita selagi ‘AKAD’ tidak TERTUNAI ..kadang PERTEMUAN itu ada namun JODOH itu tetap menjadi RAHSIANYA lagi..(✿◠‿◠)

Wednesday, November 16, 2011

sabarkan hati

kita buat yg betul..orang salahkan cara kita..

klau diri x dkt dgn bacaan saranan ALLAH..bagaimana nk faham kehidupan
bagaimana nk faham tindakan yg di ambil..
mcm org lani la..nk laksana HUDUD, dibangkang habis- habisan..
sedangkan hudud tu luas ruang lingkupnya..tp yg duk bahas isu zina n mencuri,..xde isu lain yg diketengahkan..

bagaimana nk jernihkan hati andai diri sdiri x faham matlamat hidup yg sebenar..x faham konsep cara hidup yg dibawa..
mcm mana nk faham sedangkan diri sendiri jauh dgn titisan- titisan ilmu ALLAH yang melimpah ruah..
bila x faham..mcm mn nk aplikasi dlm diri..
so, bl org buat tindakan yg betul..kita sng2 ja label/ cop org tu x reti melawan, x reti nk marah org balik, x reti nk jaga hati sendiri..

pe yg penting..luaskan pengetahuan diri..baru kt boleh judge tindakan seseorang tu kenapa n kenapa..

pandangan akal selalu tersilap,
pandangan nafsu selalu tersasar,
pandangan hati selalu terkhilap..

andai ia x dibimbing dgn ilmu yg bersyariat..

Tuesday, November 15, 2011

Siasat Buku..

Bismillah.. dengan nama ALLAH yg maha pemurah lagi maha penyayang..




karya : Fatimah Syarha Mohd Noordin
buku : Sebarkan Cinta-MU




karya : Muhammad Muhyiddin
buku : Bibir Tersenyum Hati Menangis

" SENYUMAN DI BIBIR SENYUMAN DI HATI, JANGAN BIARKAN BIBIR TERSENYUM HATI MENANGIS "


Alhamdulillah, jalan punya jalan tadi..xde arah tujuan last2 p bertapa kat tempat plg fav.. mmg banyak buku yg menarik hati untuk jadikan sebagai hak milik, namun kena tgk bajet jgk.. :) alih2 lps timbang sgl timbang..decide beli 2 buah ni..

both mmg menarik..bukan stakat tajuk n cover..tapi cara kupasan n penyampaian pengarang mmg seronok.. byk input yg di peroleh.. based on scanning yg dibuat, dlm satu buku..dpt byk lg cdgn2 buku yg disarankn oleh pengarang yg blh dijadikan wadah ilmu di lain..

mlm ni mula nk start bedah siasat one of this book..then, cntinue after last paper..

to reader... nk dptkan buku2 ni, blhla buat kunjungan kat mana2 kedai buku..if nk hrga yg berbaloi, blh p kat Pustaka Minerva jalan TAR.. ^_^

Monday, November 14, 2011

apa yg terbaik da dibuat.. cuma blh tawakal je dgn usaha td.. 1st time spnjang exam kat ipg ni x pernah2 jawab exam time ngam2.. nk jawab pn ckup mkn ja td, apatah lg nk semak semula jawapan..hurrmm... pasrah n tawakal ja dgn result nnt..

soalan mmg so tricky..struktur ntah pape, essay pun pening duk pk..hurrmm.. frust kot jawab exam kali ni.. hope paper esok xde jd mcm ni da..

Sunday, November 13, 2011

3xaM..

dengan nama ALLAH yg maha pemurah lagi penyayang..








esok, bermula paper pertama. pejam celik da nk melabuh tirai semester 6..lagi 4 hari maka tamatlah perjalanan tahun 3 di ipg..masih berbaki 2 semester lg untuk ditamatkan life sebagai seorang pelajar sebelum melangkah ke dunia lain.. betapa masa silih berganti tnpa menunggu, namun adakah kita mampu untuk menghadapi tiap perubahan yang berlaku ??

umpama exam yg akan kita semua hadapi..kt tahu tarikh peperiksaan bl, jam berapa akan bermula..maka, sebanyak mn persediaan yg kita nk buat semua bergantung atas diri sendiri. ada yg buat persediaan dari awal, ada yg buat persediaan seminggu awal..n ada juga yg buat sehari sebelum melangkah ke dewan peperiksaan..bl tiba detik untuk dilaksanakan, persoalan da ckup study atau tidak, tidak lagi timbul..semua akan mendapat soalan yang sama untuk dijawab pada tempat yang sama..yg membezakan tiap- tiap org adalah apabila diri telah cukup persediaan, maka semua soalan bukan lagi satu masalah..bg yg x ckup persediaan akan keluh kesah di meja peperiksaan..bagi yg bersedia, keputusan yg diperoleh x akan mengecewakan diri..

itu adalah lumrah perjalanan di dunia, begitulah lumrah di alam kubur kelak. cuma, apa yang membezakan kt x tahu masa bila kita akan dijemput, tarikh bila kita akan diapprove sebagai tetamu ALLAH di alam barzakh. jadi, disebabkan tiada tarikh yang telah ditetapkan membuatkan ramai manusia yang terleka. hanya sedikit yang memperingati diri untuk membuat persediaan bekalan..sedangkan tmpat yang akan dikunjungi adalah sama.. dan soalan yang akan dipersoalkan adalah sama..bagi yang ckup bekalan, akan dpt jawab dgn lancar, dan begitulah sebaliknya..akhir sekali hadiah diberikan..syurga & neraka..


jadi,

manakah pilihan kita ??

di mana kita mahu tempatkan diri kita ??


tiada siapa yg dpt membantu, melainkan diri sendiri yg menetapkan segalanya..

andai ingin diconteng kanvas diri, biarlah secantik warna pelangi.jangan biarkan kanvas diri dipenuhi dgn wrna hitam yang gelap..



SELAMAT MENEMPUHI PEPERIKSAAN..

DOAKAN KEJAYAAN KAMI ^_^

Friday, November 11, 2011

nk lepaskan diri, nk senangkan diri sdiri..senang-senang je tolak masalah kat org lain.. senang2 je replace nama tnpa tnya org sepatah haram..
provok skit..da trus bocorkan tnpa sedar..blh smbil2 gelak x menahan.. ( mmg sakit ati dpt kenal org mcm ni )..

suke intepreme kan?? tahu plk nk pilih masa nk interpreme bl.. th plk bila nk exam, nk tolak tugas kat org lain... slm ni duk main kaut je semua..bukan tugas sdiri pun, p nk tayang muka jgk..duk sibuk nk ambl tahu.. keje sdiri x prnah setle..

hidup knl org mcm ni mmg menyusahkan..nape suka sgt nyusahkan org ??

yg utama..geram kat diri sdiri.. x reti nk marah org..x reti nk defend diri.. alih2 tahan dlm diri sampai sesak dada..last skali nangis.. sy nk exam.nk study.. tp.. mcm mn nk study dgn keadaan gini.. bl blh idup aman??

to my friend..





selamat bertunang to my best friend , Nurul Syuhada Abd Halim..mudah- mudahan majlis pada hari ini berjalan dgn lancar.. ^_^
11 tahun persahabatan tidak pernah menemui titik pengakhiran sejak terpateri ukhuwah di bumi naim..
suka- duka melakar memori sepanjang 5 tahun di alam persekolahan siang dan malam merapatkan hubungan hingga kini.. teman sebilik, teman sekelas, teman sekepala hmpir dlm tiap tugas di naim..

p/s :: nnt sy dtg lepak2 umah ye cuti.. piece !!

Thursday, November 10, 2011

mood study da ke laut....

mcm mn nk setle??

mqa + kJIan tndakan = heart attack

hang otak bl skali taw kena mqa minggu dpn..
rezki ke pe ni?? tuah ke b*** ..

alahai..
udahla sblm cuti da trkejut nama ni da da ura2 kat lect utk jd presenter time seminar kajian tindakan next year. how come nk hadap dgn manusia satu dewan plus lecturer lg.. mmg nightmare. duk tnya dr lani lg..pdahal sape supervisor pun xtaw sape lg..alamakny cuti nnt mmg kn pulun dgn draf thesis.. ( org lain tjuk pn xdak lg.. )

ni tmbh plk 2nd nightmare..org lain dtg nk exam ja.kt tmbh dgn mqa.. hadiah aidiladha kot..
kena buat pengorbanan..ni la kot pengorbananku..sadisny idup......huhu..
nk nangis..nk nangis..

ingt da abis sengsara dgn duk handle program pdk br2 ni..alhamdulillah, report dpt pujian dr lecturer.. puji pun, terus duk pening pk psl mqa.. mn masa nk study utk exam, time bl plk nk study yg 5 sem lpas utk mqa..
sy nk ultraman skrg, nk doraemon...

Sunday, October 30, 2011

welcome back

seminggu cuti..seminggu duk berhabuk blog ni x menyapu..( xde penghuni lain lg kan ?? haha )

seminggu cuti kat umah mmg menyeronokkan after keje non stop since dr praktikum hari tu lg..cuma this week ad lg saki-baki kerja yg perlu disambung a little bit.. then, da boleh fokus kat exam.. :)

cuti yg mmg btul-btul cuti la org kate kali ni..kejeny duk umah, tgk tv, masak, makan, tido..rotate hari2 bnda sama..nk kuar?? mmg bkn kaki jalan.. siap kn lagi nga umi bl ckp boring kat umh.. p la kluar..p pantai ke, taman ke..heret bdk2 tu skali..haha. tp nk wt mcm mn..mmg xda mood nk kuar jgk..

then, cuti ni la jgk x sentuh oven or periuk pengukus kat dapur..duk biar ja kat tmpat duk simpan..mls nk baking pape or make pudding..padahal tu mmg rutin wajib bl blik.. so, i'll make promise with my sisters..aina, alia n anis.. tggu angah blik nnt la..tggu cuti sekolah.. angah ajar buat kek coklat.. ( tu mmg fav dieorg, sruh wt pape pun sggup asal dpt kek coklat.. n satu lg yg dieorg plg hantu puding karamel )


nk dtg cn smlm mmg da kn start rutin baru..kn amik suplement hari-hari.. 3bj sehari..idup dgn ubat la nmpkny.. 4 kotak umi bg wt bekal utk 3 minggu ni..( blh nk tahan ke duk telan hr2 ?? ) nk p hospital mmg pyh la..bdk plg anti dgn hspital..nnt kn p follow up checkup plk..duk main cucuk2 amik darah.. klau skali cucuk xpa, ni skali nk amik darah, cucukny berkali2.. reason pyh nk cari salur darah.. ckupla time maktrik dulu duk ulang alik hospital..

so..msti disiplin amik suplement..p hospital byk lg ubat kn ambl..

Friday, October 21, 2011

....

di kala gerimis melanda kuala lumpur..agakny begitulah kot hati di kala ini..
smpai bl agakny blh bertahan dengan kisah2 yg dibawa org??
org nmpk ak blh tersenyum...bergembira, namun hakikat sebenar hanya diri yg tahu..
sakit mendengar, perit utk menelan citer2 yg korang bwk..
ak hnya dpt buat xth bl dgr.and...just smile..smile..smile !!

siapa saya untuk menutup mulut org..
siapa sy untuk menjaja citer saya..
siapa sy untuk ceritakan each step what i do n did to all people??
kenapa semua mahu ambl tahu..tp cara yg diguna bknny tanya diriku sendiri..

namun..
semua benda ni mmg kena hadap kan??
xde arah da yg blh dituju utk elak..bagai terkurung dlm bilik yg tiada pintu..

now, i'm just pretend myself like nothing happened n nothing i had listen..
hope i will keep my study still at the same path..

lets the time decide everything...


sy da ckup letih utk lalui ini semua..what should i do???

Tuesday, October 18, 2011

pengantin tradisional??

adoyaii..ngigau da la satu hal jab nk wt jamuan grand tahun ni..

1/11.. jamuan xpe lg..yg x menahanny code dress yg xley nk accept..
code dress :: baju pengatin tradisional..

mn cekau sgl baju tu..x prnh2 nk melaram slm ni.. stok baju yg knl baju kurung je..

kn jalan2 cr baju la lpas ni..

cadangan ???

get ready to finish..

org x wt salah..org plk yg kena hadap lect duk merepek..
nasib baik ke nasik x baik ni..

tajuk utk kajian tindakan da ad..lect sruh proceed dgn yg tu..so, need to get ready during holiday after exam..
mmg harapan yg tinggi btul tu..kn start research n cr rujukan awal2..means make a library as my second home afterthis..
ape2 pun..mmg bersyukur..benda yg buat just utk bbm..tp lect sruh kembangkan hal tu sebagai satu kajian..

so, next praktikum da blh jalankan kajian ke atas murid2..do well, & get well for da result..high standard lecturer telah letakkan diri ini..mmg kena perform abis..
takut ad, cuak pun ad.. but mmg bersyukur sgt coz dpt start awal dari yg lain...org lain xde pilih2 tjuk lg..


SELAMAT BERSEMINAR ESOK..SEMINAR KAJIAN TINDAKAN..blik da blh bc prosiding da :)

Monday, October 17, 2011

di kala mood rajin nk sudahkan report, time ni la printer duk wt hal..
da la nk print hmpir satu rim krtas ni..
nk kena semak nga lect lg..
then..nk kena jilid lg..


report class terapi pun x ditulis2 lg..hr rabu nk kena submit..hari khamis n jumaat ad class muzik..

x sabar nk cuti..blh lupekan semua keje2 yg x henti2..

Sunday, October 16, 2011

mcm mn la nk setle isu ni..lps satu, satu prob..


pyh jgk when sume nk amik th.stakat ummi abah xpa lg..ni x..member cara member, mak sdara cara mak sdara,nenek cara nenek..org kampung cara org kampung

sume org nk amik th psl ktorg adik bradik..dulu psl nk buat pilihan nk blaja kat mn..nk amik course ape.bila lpas hal tu.. lani hal jodoh plk sume duk nk amik th..

hadoii..stress weyh !!!

rs nk p bulan je dulu skejap.............

warkah buat ummi..



skali kena marah nga umi..
wt umi rase serabut dgn anakny ini..
minta maaf ye umi :(
bukan sengaja utk melakukanny..
tp tu adalah perubahan yg angah nk buat..nk mulakan suatu yg br sempena ramadhan yg lalu..
mmg umi nga abah da suka n blh terima insan tu..
tp biarlah..
bg angah..biarlah nk bina satu kehidupan baru dimulakan dgn suatu yg diredhaiNya..
andai permulaannya da senget langkahny..bagaimana nk diluruskan hingga akhir..
insyaALLAH..jika dia adalah yg tertulis utk angah..umi x perlu khuatir..akan tiba waktu akan terpateri jgk..
apa yg penting..kt kena yakin denganNya sebagaimana kita yakin tentang kematian kita..begitulah juga umi perlu yakin tentang jodoh angah..


x terniat pun di hati nk tmbhkan masalah kat umi..
angah th umi risau..tambahan pula duk berjauhan..tp insyaALLAH..angah blh survive dengan baik..
umi x lupakan..anak umi yg inilah plg byk duk berjauhan ngan umi abah..
dr ting 1-5 duk kat asrama..kemudian berhijrah ke Perak utk setahun..tamat je di matriks, dpt pula tawaran belajar di Kuala Lumpur..da hmpir 11 tahun angah survive..
Hamdalillah.setakat ni xde lg yg memalukan umi abah yg angah lakukan..


cuma hanya hal yang satu itu angah x dpt kawal dulu..hati tergelincir drpd landasan..
sdgkan itu adalah ujian utk angah, tp angah kalah pada ujian tersebut..
ckuplah tempoh sebelum ini angah buat kesilapan..x praktik ttg apa yg dipelajari..
tp sekurang- kurangnya,angah masih lg diberi kesempatan untuk berpatah balik..

wahai ummi yg disayangi,

mmg susahkan umi nk jaga anak perempuan?? angah th ummi da mula risau sekarang..risau kat along, angah n acik..mcm2 hal kan? ingatkan angah ni da xyh msuk list kerisauan umi..tp termasuk jgk rupa-rupanya. :)
kami tahu umi risau takut anak- anakny terlepas ke tangan yg x sepatutny..ibu bapa mn yg x mahu terbaik untuk anak- anak dia kan??
umi risau takut angah x dpt yg terbaik.. umi kata pyh nk cari lelaki baik sekrang ni..
tp insyaALLAH..asalkan anak-anak umi jadi yg terbaik, akan peroleh pasangannya yg terbaik..


umi ingatkan.. ALLAH da berjanji kat hamba-hambaNya..

" (Lazimnya) perempuan-perempuan yang jahat adalah untuk lelaki-lelaki yang jahat, dan lelaki-lelaki yang jahat untuk perempuan-perempuan yang jahat dan (sebaliknya) perempuan-perempuan yang baik untuk lelaki-lelaki yang baik, dan lelaki-lelaki yang baik untuk perempuan- perempuan yang baik. Mereka (yang baik) itu adalah bersih dari (tuduhan buruk) yang dikatakan oleh orang- orang (yang jahat) mereka (yang baik) itu akan beroleh pengampunan (dari Allah) dan pengurniaan yang mulia. "

surah an-Nur ; 26

namun, sekiranya berlaku sebagaimana kisah asiah & firaun ataupun nabi luth dengan isterinya.. itu adalah ujian ALLAH untuk org2 yg terpilih bg menguji keimanan dan ketaqwaan kerana ALLAH x membebankan sesuatu ujian yg tidak setimpal melainkan sesuai dgn keupayaan mereka. ALLAH tahu tentang hambaNya kerana DIA adalah pemilik yg mutlak atas segala hal..


duhai ummi..
usah risau, usahlah dikau gentar..jodoh, mati, takdir..itu semua adalah perkara yg telah ditetapkan semasa kejadian tiap insan..hanya dengan satu cara kita dapat mengubahnya.. dengan DOA..
ummi doakanlah agar anak- anak ummi menjadi soleh dan solehah..agar kami dapat menjadi yg terbaik utk pasangan kami masing-masing..
andai mengharap calon yg soleh..maka, angah perlu jd anak yg solehah dulu kan ummi?

^_^

Saturday, October 15, 2011

keyakinan yg pasti

usaha..

tiap2 perbuatan, tiap2 pengharapan perlu ad usaha.. x boleh kita nk serah bulat-bulat kat ALLAH.. mmg segala apa yg berlaku dari ALLAH..di sebalik kesusahan yg dialami, akan tiba jua kemudahan..namun, itu bukanlah bermakna kita hanya perlu duduk n menunggu hingga tiba detik tersebut..

kesusahan yg sebenarnya adalah ujian dari ALLAH.. bila mana ada ujian, maka itu tandanya ALLAH sayangkan kita & kita masih lg berada di dalam lingkungan pandangan Allah.. bayangkan seandainya hidup kita ni senang je mcm Firaun dulu.. Nauzubillah..hinggakan kesenangan yg diperoleh membuatkan Firaun rasa takjub dgn dirinya sendiri ( nk senang kate lupe daratan )..





apa yg penting..selagi diberi nafas olehNya..selagi diberi keupayaan untuk menikmati detik2 hidup, maka janganlah kita berputus asa untuk berusaha.. kerana bila akan dimakbulkan adalah suatu perkara yg berada di luar akal kita.. mungkin kita selalu mengeluh..

" ak da banyak kali mintak doa kat ALLAH..dah 99 kali doakan benda yg sama..tp msih x dpt2..sahkan nk dpt, hint pun xde langsung "


" ala..rendahnya result kali ni..sedangkan baca buku bukan main nk rak..si A tu x study kuat mcm ak pun..tp result gempak je "..


kita sering tertanya-tanya bila akan ditunaikan hasrat kita..pe yg penting kita harus bersangka baik dengan al-Khaliq..

umpama situasi tadi..99 kali kita telah berdoa, tapi mungkin dalam perancanganNya doa kita yg ke 100 akan ditunaikan..
kita selalu duk struggle study..tp hasil kt rasa x berbaloi..mungkin ALLAH nk kurniakan sesuatu yg lagi indah pada kita di mana dengan ilmu itu akan bermanfaat dlm kehidupan kita dan bukanlah hanya bermanfaat di atas slip keputusan semata-mata..


kita merancang, ALLAH juga merancang...
Namun, perancangan ALLAH adalah yg terbaik


bersangka baiklah kita dengan setiap aturanNya..

selagi kita yakin & berpegang teguh pada janji ALLAH, maka DIA x akan membiarkan hambaNya dalam kesusahan..





...kehidupan bagaikan pelangi..walau ditimpa gerimis selepas panas berpanjangan, namun keindahan tetap hadir selepasnya dengan warna yg menarik hati...



wallahua'lam

Friday, October 14, 2011

tabahla whai hati..

saya betul2 ingin menangis skrg..

saya betul2 trasa ingin terbang trus pulang ke kampung halaman..

alangkah indah andai dpt dijadikan kenyataan dlm sekelip mata..

namun perlu bertahan untuk 8 hari lg..

saya da x kuat utk berhadapan dgn seseorg ini..di kelas, di rumah..

bila kebenaran diketahui..

hatiku makin rapuh..ekspresi da x th nk kawal mcm mn..

knp la hati makin rapuh, jiwa mkin mudah berkocak, air mata makin mudah menitis..

dl mmg seorg yg kental..smpaikan nk menangis tu mmg xde dlm kamus idup..

skrg ???

saya mau balik...

nk pulang..

:(


p/s :: syakirah mesti kuat.. syakirah mesti tabah.. kamu sudah pilih jalannya..ini hanyalah sebahagian cabaran yg perlu kamu lalui untuk capai pghujung yg penuh hikmah..

tiada yg senang duhai syakirah..asalkan apa yg dicari diredhaiNya..insyaALLAH, Allah tetap selalu bersama..

perubahan ke arah kebaikan selalu lbih sukar berbnding jalan perubahan ke arah keburukan..

be strong..

Thursday, October 13, 2011

cubaan pertama




menu tengah hari cum dinner sekali.. terlebih rajin ( sedangkan malas nk siapkan esaimen..p kecahkan dapur )


1st time buat nasi dagang versi kelantan ( coz i'm kelantanese ).. klau ikut bintang yg nk bg kat diri sdiri..hhmm mmg blh dpt 2 1/2 bintang je..mmg kn p berguru ngan mkcik kat kampung nnt..

nk buat yg side menu mmg senang..ok, tp tang nasi tu yg mmg perlu sabar..plus dgn pengukus xde..tibai rice cooker je td.. antara salah satu resepi yg pyh kot slm duk try masak.. lg pyh dr nk buat nasi2 lain...( nasi hujan panas, ns minyak, ns kerabu, ns bukhari, nasi ayam.. )

kat kelantan, nasi dagang blh mkn dgn mcm2 lauk..variety tu byk..so, kali ni buat nasi dagang dgn acar mentah + gulai ikan aya + telur rebus + sambal bilis ( yg ni mmg xde org buat lg ).. ^_^


x rugi mencuba..nnt da blh buat time kat umah minggu dpn..sruh umi rasa plk..



^_^

Tuesday, October 11, 2011

impian & harapan ... ^_^


sy nak....

1. after degree, nk amik master as soon as possible. nk smbung dlm bdg psikologi..n tmpat yg nk smbung blajar klau blh nk ke UK ^_^ ( slh satu sbb result kn maintain..sng nk mtk biasiswa nnt.. )



2. brd di 2 tanah haram.. mudah- mudahan diri ini trmasuk dlm ketentuanNya utk mnjadi tetamu di rumahNYa.. target dlm tmpoh b4 30 ..



3. ambl kursus bakeri & pastri..& ad dapur yg superb mcm dapur anna olson :)


4. bahagiakan keluarga semampu yg blh tnpa ad kompromi utk diri sendiri..they are everything.. umi, abah, & my siblings..


5. seseorg yg blh jd imam utk dirinya, diriku n org sekelilingny dlm mncari sakinah & mawaddah Ilahi.. insyaALLAH






smbung esaimen..report yg x tereport2..

brp jarak kita dg al-Quran ??

syeikh Fahd Al-Kanderi

subhanallah..alangkah indah bacaan al-quran
satu nikmat yg paling besar diberikan Allah padanya..
betapa sayu bl mndengarny..
teringat akan kesilapan2 diri yg lalu..
mudah- mudahan al-quran menjadi hatiku..
mudah- mudahan al-quran menjadi pendampingku..

andai tidak dpt dibaca alquran satu surah, pintalah padaNya diboleh satu muka..
andai tidak dpt dibaca al-quran satu muka, pintalah padaNya untuk satu ayat..
andai tidak dpt dibaca al-quran satu ayat, pintalah padaNya untuk mendengar..
andai tidak dpt untuk mendengar bacaannya, pintalah padaNya agar..

dikurniakan hati yang baru agar al-quran mnjadi nadi hidup kita..

wallahu a'lam

Monday, October 10, 2011

nk kena cr suplement da..time k.o mcm ni br nk cari..time rase sihat skit dibiarkan je..
da kena dgr ceramah kat umi td..huhu
nk kena ikut arahan mandatori da..tp yg prob nye..
sume suplement saiz mcm gajah je blaka..saiz mcm kuman sume xde..tu yg pyhny..

b-complex & vit C.. ( aci amik champs x?? )

klau p buat checkup, cnfirm2 darah stil prob..kamu ni kurang haemoglobin.bil hb kamu rendah sari sepatutny..perlu mkn hati byk skit, telur sbiji sehari n amik sayur hijau..kasi tmbh iron dlm badan.. tu la nsht doc dr dl smpailah last year...

bl nk brubah cik syak oii.. ^_^

Kek Lapis Tiramisu

Kek Lapis Tiramisu



Bahan-bahan :
250g cream cheese
50g butter
100g gula aising
biskut marie secukupnya ( sy guna perisa kopi)
1/2 cawan air kopi pekat.. ( sejuk)



Cara-cara:
Pukul cream cheese, butter dan gula aising sehingga jadi bentuk krim.
Alaskan loyang ke, tupperware ke.. tipuware ke dgn plastik wrap.
Celup biskut marie sekejap dlm air kopi, susun dalam loyang tadi.
Masukkan sedikit krim, ratakan. Ulang dengan biskut marie pula.. Buat sehingga abih.
Untuk lapisan teratas... sapukan krim, kemudian taburkan biskut marie yg dikisar.
Sejukkan dlm peti sejuk sebelum dipotong.



p/s : target recipe this week.. ^_^

cooking are awesome !

segenggam harapan utk ketabahan.. ^_^

mslh x henti-henti dtg menjengah untuk menduga..
hamba menerima ujianMu..
kurniakanlah daku iman yang kukuh untuk menghadapi sebesar mana ujian yg diberikan..
sesungguhnya Engkau x menduga hambaMu dgn sesuatu yg tidak dpt dihadapi olehnya..
hanya masa yang menentukan bilakah HIKMAH akan tersingkap di sebalik ujian yg diberikan..
kekalkanlah perasaan kasih & sayang daku pada insan2 di sekelilingku walau pahit yang dibalas..
hindarkanlah rasa benci dari hatiku..
hanya padaMu dipinta segala- galanya..

mudah-mudahan diberikan segenggam tabah untuk menghadapi cabaran ini..
agar dgn ketabahan itu mampu menjadi dinding agar perasaanku utuh..
andai aku lemah..berikanlah kekuatan dgn petunjuk jalanMu..
bila akan berakhir tidak akan ku persoalkan,
asalkan bagaimana ku mengatasi adalah seiring dgn addin Mu ya Rabb..
siapa yg mempersoalkan tidak akan ku adili diri mereka..
cukuplah iman mereka yg menentukan diri mereka sendiri...
cukuplah raqib & 'atiq yg menjadi hakim pd diri mereka..



p/s : jom layan aiskrim kasi sejuk hati n ubat demam..the best therapy mkn aiskrim..

Saturday, October 8, 2011

diari PDK ( part II )

3 Oktober 2011

1st day utk bersua dgn pelatih-pelatih ( panggilan utk OKU di PDK ) n para petugas di sana..ingatkan semua brjalan dgn lancar..namun ini merupakan permulaan 'perang' between petugas2 di sana dgn member2 yg disayangi..haha
mcm2 yg terjadi n sume hlg mood utk buat prog..gara2 mulut,sume hal blh jadi..lbih menusuk drpd pedang :)

baru je melangkah masuk, tiba2 kawan yg smpai dulu bgtaw ad petugas yg sruh tinggikan lagi..go to guatamala n come back again with ur feet btul mkcik2 ni..byk cikadakny..ok, nk tunjuk kt ni respect n hormat p tmpat org, maka kami turutkanlah utk tmbah lagi 2 layer..( mkcik tu sruh 3 layer, ktorg wt dunno je..) yg x menahannya..bila ckp elok xpe..ni duk bg ayat berbisa.." barang x ckup xpe, order je..sng je kan bunyi ayat tu ?? ) yg jenuh duk tanggung malu slm ni duk cr dana adlh ktorg..bknnya mrk..


td adegan pertama..blh sabar lg.. msuk scene kedua 'perang' time senaman pagi..
yg ni pun mmg bikin berasap bg yg x tahan sabar..mn x marah bila kita da rncang elok2..dieorg p cmpur tgn tu la, ni la.. last skali yg x menahannya bila nk nyanyi lagu Negaraku ( ktorg serius x th depa ad wt nyanyian..blh plk makcik yg sama ni p sindir..

mkcik : ai, da lama hidup kat Malaysia xkan x tahu lg nk beratur time nk nyanyi..

mmg berbisa punya ayat..hrp x smash blik je..duk jwb dlm hati je la.. ( nk nyanyi x semesti kena beratur..xdepun syarat2 nk nyanyi kena mcm tu..yg tahuny kn berdiri tegak je )..hadoii la mkcik..


next..scene ketiga..time buat sesi p&p ttg sign language..ni pun mkcik yg sama sibuk nk menyampuk.kawan yg handle kat dpn mmg da berasap da..menyampuk tu satu hal da..duk perlekeh plk..aii.. bl smash blik, baru terdiam mkcik tu..





to be cntinue..

Thursday, October 6, 2011

LAUGHTER IS THE SOUL'S MEDICINE!!

TEACHER: Maria, go to the map and find North America .
MARIA: Here it is.
TEACHER: Correct. Now class, who discovered America ?
CLASS: Maria.
____________ _________ _________ ______


TEACHER: John, why are you doing your math multiplication on the floor?
JOHN: You told me to do it without using tables.
____________ _________ _________ _________ ___


TEACHER: Glenn, how do you spell 'crocodile?'
GLENN: K-R-O-K-O-D- I-A-L'
TEACHER: No, that's wrong
GLENN: Maybe it is wrong, but you asked me how I spell it.
___ ____________ _________ _________ _________ __


TEACHER: Donald, what is the chemical formula for water?
DONALD: H I J K L M N O.
TEACHER: What are you talking about?
DONALD: Yesterday you said it's H to O.
____________ ____ ____________ ______


TEACHER: Winnie, name one important thing we have today that we didn't have ten years ago.
WINNIE: Me!
____________ _________ _________ _________ ___


TEACHER: Glen, why do you always get so dirty?
GLEN: Well, I'm a lot closer to the ground than you are.
____________ _________ _________ _________


TEACHER: Millie, give me a sentence starting with 'I.'
MILLIE: I is..
TEACHER: No, Millie..... Always say, 'I am.'
MILLIE: All right... 'I am the ninth letter of the alphabet.'
____________ _________ _________ ___


TEACHER: George Washington not only chopped down his father's cherry tree, but also admitted it. Now, Louie, do you know why his father didn't punish him?
LOUIS: Because George still had the axe in his hand.
____________ _________ _________ ________


TEACHER: Now, Simon, tell me frankly, do you say prayers before eating?
SIMON: No sir, I don't have to, my Mom is a good cook.
____________ _________ _________


TEACHER: Clyde , your composition on 'My Dog' is exactly the same as your brother's. Did you copy his?
CLYDE : No, sir. It's the same dog.
____________ _________ _________ _____


TEACHER: Harold, what do you call a person who keeps on talking when people are no longer interested?
HAROLD: A teacher




____________ _________ _________ _____




LAUGHTER IS THE SOUL'S MEDICINE!!

diari PDK ( part 1 )

coret2 kenangan di pdk...

2 okt 2011

- hari pertama utk program..akhirnya tiba jua slps 3 bulan bertungkus lumus.
utk hari pertama hanya buat gotong- royong n persiapan awal utk projek keceriaan ( tempat penanaman pokok bunga )
penat usah dikatalah..dgn suk bersihkan longkang, nk cabut pokok yg sebesar2 alam..
- then, after bersih2..bermulalah adegan bancuh kek..ehh, bancuh simen..( bkn sesi baking ye )
- bancuh simen, angkat bata, ikat bata.. ( duk ulang smpai abis..)utk buat ni lbih kurang 700 bata digunakan..mmg blh apply keje buruh da klau xley posting ^_^

pada sebelah petang plk p nurseri bunga..ambl bunga yg dpt sponsor area cheras.. terima kasih ye uncle !!
kereta xyh ckp la jd pe..dlm boot kete pnuh dgn 20 bag bunga..mmg cntik sgt bunga2 tu..pagi kembang, bl petang mula kuncup..


lastly...blik umh mmg trus pengsan..

cikgu @ buruh @ tukang kebun @ kontraktor = wonderful teacher !!


Monday, October 3, 2011

progres PDK ( part 3 )

aktiviti sepanjang 2 hari di PDK KAMII, Gombak Setia

- walaupun penat, namun gembira bl berada di kalangan mereka.. so innocent n without any problem..pe yg mrk tahu hanyalah "GEMBIRA"
1st day jumpe dieorg hr ni da dpt hug n kisses from one of them..mmg manja sgt ^_^

biarkan gmbr yg berbicara segalanya..
















esok akan smbung blik dengan aktiviti latihan kebakaran n siapkn tmpat tanam bunga..( bancuh simen, ikat bata, plaster dinding,lorek utk corak ira kayu )

Friday, September 30, 2011

progres PDK ( part 2 )

today was a hectic day..
smlm stay up buat assignment..( pkul 3 pm td br je sdh )..p clas kena turn forum utk subjek isu & trenda..forum for 1 hour n half..( alhamdulillah got 35/40 for this presentation )

then..sambung cr sponsor. thank God, nurseri bunga nk sponsor utk program ni pokok2 bunga, tanah n baja skali..rezeki di pagi Jumaat n after frust 3 hari mencari sponsor :)

semalam da dpt sponsor drpd econsave..dpt 5 kotak air mineral..alhamdulillah

afterthat, 2 jam yg lalu dpt pl berita gembira drpd ahli group :

1. check yg dpt sponsor hr tu da clear.. rm 2000 sumbangan drpd kedai jualan kereta terpakai

2. one of company yg ktorg minta suruh p amik cek this evening ( still do not know its amount )

3. 1 cek lg amaun rm 1000 dlm process. maybe this tuesday br clear.. ^_^


walaupun penat, malu n sume rasa da cmpur aduk utk launch program ni..tp when da dpt good news..semua tu hilang.. coz rasa berbaloi dgn usaha yg dibuat..


^_^


p/s : another one hour left to rest b4 start tutorial how to make woodcraft..

Thursday, September 29, 2011

progress PDK

alhamdulillah..

semua kerja under progress n hope xde masalah bila start nnt.. wlaupun penat 3 hari ni, namun ad hasil yg diperoleh.. all done..
thanks to all team member.. awal2 sume maintain rileks.. minggu ni semua pecut gear 5 blaka.. bl difikir, nk tergelak pun ad.. namun, rezeki ktorg tetap ad ( rasanya lg baik dr group lain kot ^_^ )

PDK KAMII antara aktiviti yg padat disusun coz ktorg lbih pentingkan xtvt yg libatkan semua pelatih di PDK tersebut...

xtvt :
1. projek simen fero- tempat penanaman pokok bunga
2. woodcraft
3. latihan kebakaran - talk n demo oleh bomba wangsa maju
3. talk n praktikal orientasi & mobiliti utk mslh penglihatan - oleh MAB
4. kelas bahasa isyarat mudah
5. lawatan ke Pusat Sains Negara - ade pameran dinasour skrg.. ( jom rmai2 ^_^ )
6. ceramah - peluang kerjaya OKU
7.home- based
8. gotong- royong masak utk 250 tetamu



doakan mudah- mudahan khidmat siswa ktorg berjaya.. - nk kena evaluate dg pensyarah tu.....

Lirik lagu Maharku Untukmu

Inilah maharku untukmu
Seperti ini kumampu
Sepenuh hati kuberikan
Sebagai wujud cintaku

Maharku untukmu tulus kuserahkan
Kepada dirimu satu yang kupilih
Maharku untukmu agung karunia
Yang Allah berikan padaku untukmu

Terimalah sebaris doa
Semoga engkau bahagia
Dan kunyanyikan lagu ini
Persembahan cinta suci



Album : Single ANN Jateng
Munsyid : ANN Jateng Alief





p/s : subhanallah..amat mendalam maknanya..betul2 menyentuh qalbu. x th la, bila dengar, terasa sayu sgt..

Wednesday, September 28, 2011

mmg keje ukur jalan je spnjang 2 hari ni.. 1st time xplore kl n selangor dgn buat2 brani drive kat area yg belum pernah smpai.. main taram n ikut suke je msuk jalan sana sini.. bak kata one of my friend.. " xpe, be cool. tiap2 jalan cnfirm ada endingny" ayat ni dia kuarkan time sesat duk nk cr jalan n pilih nk amik jalan mn satu..haha. kt yg drive ni follow je la..

smlm drive dr pkul 10.00 till 6 pm ( cheras - taman melawati - wangsa maju - setapak - gombak )... hari ni after class p sambung plk wif my geng dr cheras ke selayang..then terus ke sri gombak.pastu patah balik ke cheras area permaisuri. gara2 bmbangkan program ni, smpai hal mkn sume tolak tepi.. ( harap x berhenti kat Batu Caves je td wat exercise bilang tangga ).. :)

kat sri gombak, sume hal yg dibuat on the spot je..1st time p buat deal nk beli bata, pasir, simen ( nk jd cikgu or kontraktor ni ?? hahaha ). da la yg p sumeny 1st time nk jd 'kontraktor'..agak2ny blh tukar profesion lps ni kan??

malu xyh kate la duk keluar masuk kedai cr sponsor..yg x tahannya, ktorg p tambah lg hal yg memalukan diri dgn pnjat divider jalan utk cross jalan ke seberang..kat bwh ad gmbr divider yg kami pnjat hasil ihsan en google :)



4 org yg p..2 org pkai seluar xpela blh nk pnjat.. 2 org lg yg pkai baju kurung ( termasuk la yg empunya blog ni ) duk panjat dgn pkai kain..gara2 xmo naik tangga jejantas..haha ( punyela malas )..ingtkn da terkubur skil pnjat2 time kat sek..alih2 ni smbung buat plk.. malu yg teramat memalukan.. ( agak2 lps ni pe plk yg akan buat n berlaku ?? )-- nsibla ; kira praktikal motto lect yg bagi..nk melahirkan guru yg x th malu..hahaha



smbung buat assignment jap.. smbung nnt2 plk :)

Tuesday, September 27, 2011

just one word......































............ PENAT ........

Monday, September 26, 2011

alhamdulillah

thank to ALLAH..syukur pd kurniaanNya

di sebalik tiap2 kesusahan yg diberi, ad pelbagai hikmah akan tersingkap..
hanya memerlukan kesabaran insan untuk menghadapinya macam mana..

" selagi kita berpegang pada janji ALLAH, ALLAH x kan membiarkan hamba- hambaNya keseorangan.. sesungguhnya janji ALLAH itu pasti "

walaupun sukar untuk membuat kerja melibatkan sbrg protokol n x rmai yg sanggup utk dibuatny..namun usaha ahli2 kumpulan ad yang lebih dan kurangnya..
thanks to my group.. semangat betul mncari sumbangan kat merata- rata tempat..n guess what..??

petang ni mendapat berita gembira..ad insan yg memberi sumbangan sbyk RM 2000.. ^_^

esok akan smbung lagi misi utk minta sumbangan wif my team..



hope program minggu dpn dpt dijalankan dgn lancar n smooth.. :)
berkatilah hasrat kami dlm membantu golongan orang kelainan upaya ( OKU )..
tiada apa yg dpt kami perolehi..melainkan semua untuk memenuhi keperluan mereka jua..


may ALLAH bless this.. :)

list of work this weekend..

1. Isu & Trenda
- Forum ( ntah bila dpt turn nk buat )

2. PSK
- assignmnt..submit on 30 sept ( report n paperwork )

3. PDK..next sunday da nk start

a) Malam PDK Bersama Masyarakat
- buku program
- surat jemputan - pengarah, kj, lec pembimbing, pengerusi pdk **
- hadiah
** apply goody bag dgn mktb
** hadiah vip
** hadiah pdk

- kad que mc **
- video tayangan spnjg aktiviti pdk
- makanan ** state menu dgn pihak pengurusan during next meeting..


another work at any prog :
- dokumentasi during lawatan

orang @ bukan orang ??

nk sabar..ad batas jgk..
mmg menguji kesabaran btul dgn 'org yg x prangai mcm org ni'..
klau berani..tunjuk la muke yg x sbrp tu..blh jgk nk assume nk kategorikan dlm group mn.. manusia ke haiwan..

jangan smpai nk doakan bukan- bukan kat 'ko'..x pernah2 lg doakan utk keburukan org..
rasanya blh msuk dlm kategori bukan org la kan klau org mcm ni..ye la, xde akal..bila xde akal xley nk pikir dosa pahala..bila xley nk pikir dosa pahala, x pikir nk mati jugak la tu..x pikir kat kubur, mahsyar nnt mcm mn..seronok duk nk kumpul dosa2..

pe barang duk nk wt keje blkg2..psiko ke gila ??

sblm ni letak kayu, pstu p buang angin tayar kete, then letak batu,..hari ni 'si bukan manusia' ni p lempar puntung rokok dlm kete plk..mmg byk sgt masa free la kan makhluk x nama makhluk ni...



doakanlah byk2 kat makhluk ni mudah- mudahan :

1. mati cepat2

2. mati x smpat mtk maaf ( salah ngan Tuhan blh mtk ampun, salah ngan manusia..manusia je blh maafkan..so, slg x jumpe n ngaku dpn2..x dimaafkan )

3. mati dlm keadaan su'ul khatimah...alang2 duk wt jahat kat dunia ni, better mati pun keadaan mcm tu..br berbaloi nga pe yg duk buat

sume ku nk doakan biar mati je senang makhluk ni..hidup nyusahkan org, wt tambah beban mak bapak je dpt anak mcm ni..

REDHA

redha - in team

Usah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya

Sunday, September 25, 2011

qalbu fil haq

"saya benar & dia juga boleh benar,

dia salah & saya juga boleh salah"


bersangka baik terhadap siapa jua ..tiada apa yg menguntungkan melainkan syaitan yg bersorak gembira krna dpt membangkitkan amarah pd anak Adam apabila syak wasangka mula dibaja pd hati..

Sentiasa bersangka baik dalam setiap perkara, tidak kira dalam kehidupan dan ketika bergaul dengan manusia. Memang benar kata pepatah, banyak manusia, banyak ragam. Jadi, janganlah kita berprasangka buruk terhadap orang lain.


“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

< al-Hujuraat;12 >


“Seandainya engkau menyampaikan keburukan saudaramu, jika itu benar, maka bererti kamu sudah membuka aib saudaramu, dan jika itu salah, maka engkau sudah melakukan fitnah”

Saturday, September 24, 2011

qalbun fil haq

"saya benar & dia juga boleh benar,

dia salah & saya juga boleh salah"


bersangka baik terhadap siapa jua ..tiada apa yg menguntungkan melainkan syaitan yg bersorak gembira krna dpt membangkitkan amarah pd anak Adam apabila syak wasangka mula dibaja pd hati..

Sentiasa bersangka baik dalam setiap perkara, tidak kira dalam kehidupan dan ketika bergaul dengan manusia. Memang benar kata pepatah, banyak manusia, banyak ragam. Jadi, janganlah kita berprasangka buruk terhadap orang lain.


“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

< al-Hujuraat;12 >


“Seandainya engkau menyampaikan keburukan saudaramu, jika itu benar, maka bererti kamu sudah membuka aib saudaramu, dan jika itu salah, maka engkau sudah melakukan fitnah”

Thursday, September 22, 2011

Ujian itu Pasti


Kadangkala kita senyum sekadar utk menutup luka dihati dan kdgkala kita ketawa hanya utk mengubati kesedihan dlm diri..

Adakalanya kita melangkah dgn penuh yakin sedangkn perasaan goyah menunggu rebah..

Bila menangis tdk siapa yg tahu..Semuanya demi maruah diri..

Walau siapapun kita,dimana kita berada, langit tetap dijunjung,tanah tetap dipijak.

Selagi kita hidup,langkah mesti diteruskan..Jgn sesekali kesal dgn nasib diri...

kerana kita adalah sebahagian dari makhluk Allah yg sdg di uji oleh-NYA..

Ujian itu daripada-Nya dan jalan penyelesaiannya juga ada pada ALLAH..

hanya perlukan secebis keSABARan untuk kuatkan HATI melaluinya..



********************************* DOA KALBU ********************************


video

Adakah KAU Lupa

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Menrentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan

Bangunlah wahai anak bangsa
Kita bina kekuatan jiwa
Tempuh rintangan perjuangan

Gemilang generasi yang silam
Membawa arus perubahan
Keikhlasan hati dan nurani
Ketulusan jiwa mereka berjuang

Sejarah telah mengajar kita
Budaya Islam di serata dunia
Membina tamadun berjaya
Merubah mengangkat maruah

Monday, September 19, 2011

I B.E.L.I.E.V.E


sape yg stress @ ad wktu lapang..blh try dgr lagu ni..so peaceful ^_^

I Believe


When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

Chorus:
I believe I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

Chorus

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

Chorus
I believe I believe, I believe I believe


-------------------


Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki

Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain
Video Directed by: Lena Khan

Saturday, September 17, 2011

hablul mina nas



Ketika kita sedang dilanda kemarahan, janganlah hati kita mencipta jarak. Lebih – lebih lagi mengucapkan kata-kata yang mendatangkan jarak hati di antara kita. Mungkin di saat seperti itu, diam mungkin merupakan cara yang bijaksana. Kerana waktu akan membantu kita.


Thursday, September 15, 2011

masihkah ad peluang ??




"Ya Allah, Engkaulah yang Maha Mengetahui apa yang terjadi. Engkau jualah yang memberi sinar hidayah kepada hamba-hamba yang Engkau kehendaki. Aku mohon ya Allah, pancarkanlah sinar itu kepada diriku. Agar aku terus istiqamah dalam agama-Mu."



Tuesday, September 13, 2011

eid 1432h





Salam Aidilfitri buat sahabat sekalian..

belum terlewat lg kan nk ucapkan selamat hari raya.. ^_^

apa2 pun..ini merupakan raya yg terbaik in my life bcoz...

1. abah masih lg dipinjamkan olehNya utk kami sekeluarga slps melalui 2 kali operate jantung dgn msukkan stem..walaupun xde belah dada sgl menda, tp kerisauan tetap ada utk kami sekeluarga lebih2 lg ketika pembedahan kali ke-2

2. mungkin ini adalah raya terakhir dpt kumpul ckup 12 org anak en shalah huddin n pn faridah..jika ad keizinanNya, awe @ asyraf will fly to Aussie this feb to further his study..cuti kat aussie x sama kan dgn egypt ?? insyaALLAH..

" kita merancang, Allah jua merancang..namun perancanganNya yang terbaik "


3. the last one is..

saya sambut raya slps satu titik penghijrahan.. betapa nikmatnya hidup ini andai kita melakukan apa yang dituntut olehNya.. ^_^

"Di hati seorang insan yang penuh dengan kebergantungannya pada Allah S.W.T itu pasti keputusannya juga sepenuhnya bergantung pada keputusan Allah."




moga berbahagia kalian semua ^_^




h.a.t.i




kekuatan sebenar manusia terletak pada hatinya..

semakin kuat hatinya, semakin kuatlah dirinya

Monday, September 12, 2011

thank you for everything.

kadang-kala kt perlu menjadi bkn diri kita utk sedarkan orang lain..

kadang- kala kt perlu buat org rasa kita ni kejam utk kebaikan mereka..

kt perlu terima apa yg kita putuskan wlau ianya menyebabkan kt merana..

damaikanlah hatiku..tenangilah hatiku..

biarkanlah kegembiraan yg ada pada sahabat2ku..

Thursday, September 8, 2011

:(



lend me your shoulder to make my feeling feel better..
lend me your shoulder to ensure my spirit rise up..
lend me your shoulder to keep my strength from falling down..
lend me your shoulder to make me standing till the end.


Thursday, August 25, 2011

....

minta maaf ye bos.. ralat betul dg pe yg berlaku..

da maaf, kan ??

Wednesday, August 24, 2011

Apabila kita redha atas sesuatu yang mengecewakan hati...

maka ALLAH akan menggantikan kekecewaan itu

dengan kegembiraan yang kadang- kala diluar jangkaan kita