ukhuwah itu indah..

Friday, September 30, 2011

progres PDK ( part 2 )

today was a hectic day..
smlm stay up buat assignment..( pkul 3 pm td br je sdh )..p clas kena turn forum utk subjek isu & trenda..forum for 1 hour n half..( alhamdulillah got 35/40 for this presentation )

then..sambung cr sponsor. thank God, nurseri bunga nk sponsor utk program ni pokok2 bunga, tanah n baja skali..rezeki di pagi Jumaat n after frust 3 hari mencari sponsor :)

semalam da dpt sponsor drpd econsave..dpt 5 kotak air mineral..alhamdulillah

afterthat, 2 jam yg lalu dpt pl berita gembira drpd ahli group :

1. check yg dpt sponsor hr tu da clear.. rm 2000 sumbangan drpd kedai jualan kereta terpakai

2. one of company yg ktorg minta suruh p amik cek this evening ( still do not know its amount )

3. 1 cek lg amaun rm 1000 dlm process. maybe this tuesday br clear.. ^_^


walaupun penat, malu n sume rasa da cmpur aduk utk launch program ni..tp when da dpt good news..semua tu hilang.. coz rasa berbaloi dgn usaha yg dibuat..


^_^


p/s : another one hour left to rest b4 start tutorial how to make woodcraft..

Thursday, September 29, 2011

progress PDK

alhamdulillah..

semua kerja under progress n hope xde masalah bila start nnt.. wlaupun penat 3 hari ni, namun ad hasil yg diperoleh.. all done..
thanks to all team member.. awal2 sume maintain rileks.. minggu ni semua pecut gear 5 blaka.. bl difikir, nk tergelak pun ad.. namun, rezeki ktorg tetap ad ( rasanya lg baik dr group lain kot ^_^ )

PDK KAMII antara aktiviti yg padat disusun coz ktorg lbih pentingkan xtvt yg libatkan semua pelatih di PDK tersebut...

xtvt :
1. projek simen fero- tempat penanaman pokok bunga
2. woodcraft
3. latihan kebakaran - talk n demo oleh bomba wangsa maju
3. talk n praktikal orientasi & mobiliti utk mslh penglihatan - oleh MAB
4. kelas bahasa isyarat mudah
5. lawatan ke Pusat Sains Negara - ade pameran dinasour skrg.. ( jom rmai2 ^_^ )
6. ceramah - peluang kerjaya OKU
7.home- based
8. gotong- royong masak utk 250 tetamu



doakan mudah- mudahan khidmat siswa ktorg berjaya.. - nk kena evaluate dg pensyarah tu.....

Lirik lagu Maharku Untukmu

Inilah maharku untukmu
Seperti ini kumampu
Sepenuh hati kuberikan
Sebagai wujud cintaku

Maharku untukmu tulus kuserahkan
Kepada dirimu satu yang kupilih
Maharku untukmu agung karunia
Yang Allah berikan padaku untukmu

Terimalah sebaris doa
Semoga engkau bahagia
Dan kunyanyikan lagu ini
Persembahan cinta suci



Album : Single ANN Jateng
Munsyid : ANN Jateng Alief





p/s : subhanallah..amat mendalam maknanya..betul2 menyentuh qalbu. x th la, bila dengar, terasa sayu sgt..

Wednesday, September 28, 2011

mmg keje ukur jalan je spnjang 2 hari ni.. 1st time xplore kl n selangor dgn buat2 brani drive kat area yg belum pernah smpai.. main taram n ikut suke je msuk jalan sana sini.. bak kata one of my friend.. " xpe, be cool. tiap2 jalan cnfirm ada endingny" ayat ni dia kuarkan time sesat duk nk cr jalan n pilih nk amik jalan mn satu..haha. kt yg drive ni follow je la..

smlm drive dr pkul 10.00 till 6 pm ( cheras - taman melawati - wangsa maju - setapak - gombak )... hari ni after class p sambung plk wif my geng dr cheras ke selayang..then terus ke sri gombak.pastu patah balik ke cheras area permaisuri. gara2 bmbangkan program ni, smpai hal mkn sume tolak tepi.. ( harap x berhenti kat Batu Caves je td wat exercise bilang tangga ).. :)

kat sri gombak, sume hal yg dibuat on the spot je..1st time p buat deal nk beli bata, pasir, simen ( nk jd cikgu or kontraktor ni ?? hahaha ). da la yg p sumeny 1st time nk jd 'kontraktor'..agak2ny blh tukar profesion lps ni kan??

malu xyh kate la duk keluar masuk kedai cr sponsor..yg x tahannya, ktorg p tambah lg hal yg memalukan diri dgn pnjat divider jalan utk cross jalan ke seberang..kat bwh ad gmbr divider yg kami pnjat hasil ihsan en google :)



4 org yg p..2 org pkai seluar xpela blh nk pnjat.. 2 org lg yg pkai baju kurung ( termasuk la yg empunya blog ni ) duk panjat dgn pkai kain..gara2 xmo naik tangga jejantas..haha ( punyela malas )..ingtkn da terkubur skil pnjat2 time kat sek..alih2 ni smbung buat plk.. malu yg teramat memalukan.. ( agak2 lps ni pe plk yg akan buat n berlaku ?? )-- nsibla ; kira praktikal motto lect yg bagi..nk melahirkan guru yg x th malu..hahaha



smbung buat assignment jap.. smbung nnt2 plk :)

Tuesday, September 27, 2011

just one word......































............ PENAT ........

Monday, September 26, 2011

alhamdulillah

thank to ALLAH..syukur pd kurniaanNya

di sebalik tiap2 kesusahan yg diberi, ad pelbagai hikmah akan tersingkap..
hanya memerlukan kesabaran insan untuk menghadapinya macam mana..

" selagi kita berpegang pada janji ALLAH, ALLAH x kan membiarkan hamba- hambaNya keseorangan.. sesungguhnya janji ALLAH itu pasti "

walaupun sukar untuk membuat kerja melibatkan sbrg protokol n x rmai yg sanggup utk dibuatny..namun usaha ahli2 kumpulan ad yang lebih dan kurangnya..
thanks to my group.. semangat betul mncari sumbangan kat merata- rata tempat..n guess what..??

petang ni mendapat berita gembira..ad insan yg memberi sumbangan sbyk RM 2000.. ^_^

esok akan smbung lagi misi utk minta sumbangan wif my team..



hope program minggu dpn dpt dijalankan dgn lancar n smooth.. :)
berkatilah hasrat kami dlm membantu golongan orang kelainan upaya ( OKU )..
tiada apa yg dpt kami perolehi..melainkan semua untuk memenuhi keperluan mereka jua..


may ALLAH bless this.. :)

list of work this weekend..

1. Isu & Trenda
- Forum ( ntah bila dpt turn nk buat )

2. PSK
- assignmnt..submit on 30 sept ( report n paperwork )

3. PDK..next sunday da nk start

a) Malam PDK Bersama Masyarakat
- buku program
- surat jemputan - pengarah, kj, lec pembimbing, pengerusi pdk **
- hadiah
** apply goody bag dgn mktb
** hadiah vip
** hadiah pdk

- kad que mc **
- video tayangan spnjg aktiviti pdk
- makanan ** state menu dgn pihak pengurusan during next meeting..


another work at any prog :
- dokumentasi during lawatan

orang @ bukan orang ??

nk sabar..ad batas jgk..
mmg menguji kesabaran btul dgn 'org yg x prangai mcm org ni'..
klau berani..tunjuk la muke yg x sbrp tu..blh jgk nk assume nk kategorikan dlm group mn.. manusia ke haiwan..

jangan smpai nk doakan bukan- bukan kat 'ko'..x pernah2 lg doakan utk keburukan org..
rasanya blh msuk dlm kategori bukan org la kan klau org mcm ni..ye la, xde akal..bila xde akal xley nk pikir dosa pahala..bila xley nk pikir dosa pahala, x pikir nk mati jugak la tu..x pikir kat kubur, mahsyar nnt mcm mn..seronok duk nk kumpul dosa2..

pe barang duk nk wt keje blkg2..psiko ke gila ??

sblm ni letak kayu, pstu p buang angin tayar kete, then letak batu,..hari ni 'si bukan manusia' ni p lempar puntung rokok dlm kete plk..mmg byk sgt masa free la kan makhluk x nama makhluk ni...



doakanlah byk2 kat makhluk ni mudah- mudahan :

1. mati cepat2

2. mati x smpat mtk maaf ( salah ngan Tuhan blh mtk ampun, salah ngan manusia..manusia je blh maafkan..so, slg x jumpe n ngaku dpn2..x dimaafkan )

3. mati dlm keadaan su'ul khatimah...alang2 duk wt jahat kat dunia ni, better mati pun keadaan mcm tu..br berbaloi nga pe yg duk buat

sume ku nk doakan biar mati je senang makhluk ni..hidup nyusahkan org, wt tambah beban mak bapak je dpt anak mcm ni..

REDHA

redha - in team

Usah di salahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Dengan membiarkan ku sendiri
Ku terumbang ambing mengenal diri

Mujurlah Allah itu mengasihi
Aku diberi arah petunjuk
Berlindung dengan Allah
Menerus kehidupan
Ku mengenal makna
Dosa dan pahala

Dengan kehendakNya
Kau datang semula menghampiriku
Dan aku terpaku
Hingga ku hilang tiap bicara

Bukan ku menjauhi
Tetapi amat sukar sekali
Bila kenang kembali
Aku disisih dan dibuang ke tepi
Malah aku tidak dipeduli

Allah Maha Mengetahui
Yang ada dihati
Biar Dia menentukannya

Usah disalahkan takdir yang melanda
Renung kembali sejarah silam
Ku redha dan sedia. terima
Yang tertulis dalam kehendakNya

Sunday, September 25, 2011

qalbu fil haq

"saya benar & dia juga boleh benar,

dia salah & saya juga boleh salah"


bersangka baik terhadap siapa jua ..tiada apa yg menguntungkan melainkan syaitan yg bersorak gembira krna dpt membangkitkan amarah pd anak Adam apabila syak wasangka mula dibaja pd hati..

Sentiasa bersangka baik dalam setiap perkara, tidak kira dalam kehidupan dan ketika bergaul dengan manusia. Memang benar kata pepatah, banyak manusia, banyak ragam. Jadi, janganlah kita berprasangka buruk terhadap orang lain.


“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

< al-Hujuraat;12 >


“Seandainya engkau menyampaikan keburukan saudaramu, jika itu benar, maka bererti kamu sudah membuka aib saudaramu, dan jika itu salah, maka engkau sudah melakukan fitnah”

Saturday, September 24, 2011

qalbun fil haq

"saya benar & dia juga boleh benar,

dia salah & saya juga boleh salah"


bersangka baik terhadap siapa jua ..tiada apa yg menguntungkan melainkan syaitan yg bersorak gembira krna dpt membangkitkan amarah pd anak Adam apabila syak wasangka mula dibaja pd hati..

Sentiasa bersangka baik dalam setiap perkara, tidak kira dalam kehidupan dan ketika bergaul dengan manusia. Memang benar kata pepatah, banyak manusia, banyak ragam. Jadi, janganlah kita berprasangka buruk terhadap orang lain.


“Wahai orang-orang yang beriman! Jauhilah kebanyakan dari sangkaan (supaya kamu tidak menyangka sangkaan yang dilarang) kerana sesungguhnya sebahagian dari sangkaan itu adalah dosa dan janganlah kamu mengintip atau mencari-cari kesalahan dan keaiban orang dan janganlah setengah kamu mengumpat setengahnya yang lain. Adakah seseorang dari kamu suka memakan daging saudaranya yang telah mati? (Jika demikian keadaan mengumpat) maka sudah tentu kamu jijik kepadanya. (Oleh itu, patuhilah larangan-larangan yang tersebut) dan bertakwalah kamu kepada Allah; sesungguhnya Allah Penerima taubat, lagi Maha mengasihani.”

< al-Hujuraat;12 >


“Seandainya engkau menyampaikan keburukan saudaramu, jika itu benar, maka bererti kamu sudah membuka aib saudaramu, dan jika itu salah, maka engkau sudah melakukan fitnah”

Thursday, September 22, 2011

Ujian itu Pasti


Kadangkala kita senyum sekadar utk menutup luka dihati dan kdgkala kita ketawa hanya utk mengubati kesedihan dlm diri..

Adakalanya kita melangkah dgn penuh yakin sedangkn perasaan goyah menunggu rebah..

Bila menangis tdk siapa yg tahu..Semuanya demi maruah diri..

Walau siapapun kita,dimana kita berada, langit tetap dijunjung,tanah tetap dipijak.

Selagi kita hidup,langkah mesti diteruskan..Jgn sesekali kesal dgn nasib diri...

kerana kita adalah sebahagian dari makhluk Allah yg sdg di uji oleh-NYA..

Ujian itu daripada-Nya dan jalan penyelesaiannya juga ada pada ALLAH..

hanya perlukan secebis keSABARan untuk kuatkan HATI melaluinya..



********************************* DOA KALBU ********************************


video

Adakah KAU Lupa

Adakah kau lupa
Kita pernah berjaya
Adakah kau lupa
Kita pernah berkuasa

Memayungi dua pertiga dunia
Menrentas benua melayar samudera
Keimanan juga ketaqwaan
Rahsia mereka capai kejayaan

Bangunlah wahai anak bangsa
Kita bina kekuatan jiwa
Tempuh rintangan perjuangan

Gemilang generasi yang silam
Membawa arus perubahan
Keikhlasan hati dan nurani
Ketulusan jiwa mereka berjuang

Sejarah telah mengajar kita
Budaya Islam di serata dunia
Membina tamadun berjaya
Merubah mengangkat maruah

Monday, September 19, 2011

I B.E.L.I.E.V.E


sape yg stress @ ad wktu lapang..blh try dgr lagu ni..so peaceful ^_^

I Believe


When you're searching for the light
And you see no hope in sight
Be sure and have no doubt
He's always close to you

He's the one who knows you best
He knows what's in your heart
You'll find your peace at last
If you just have faith in Him

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
My biggest wish is to see you one day

Chorus:
I believe I believe
Do you believe, oh do you believe?

Coz I believe
In a man who used to be
So full of love and harmony
He fought for peace and liberty
And never would he hurt anything
He was a mercy for mankind
A teacher till the end of time
No creature could be compared to him
So full of light and blessings

You're always in my heart and mind
Your name is mentioned every day
I'll follow you no matter what
If God wills we'll meet one day

Chorus

If you lose your way
Believe in a better day
Trials will come
But surely they will fade away
If you just believe
What is plain to see
Just open your heart
And let His love flow through

I believe I believe, I believe I believe
And now I feel my heart is at peace

Chorus
I believe I believe, I believe I believe


-------------------


Lyrics: Maher Zain, Bara Kherigi & Irfan Makki

Melody: Irfan Makki & Maher Zain
Arrangement: Maher Zain
Video Directed by: Lena Khan

Saturday, September 17, 2011

hablul mina nas



Ketika kita sedang dilanda kemarahan, janganlah hati kita mencipta jarak. Lebih – lebih lagi mengucapkan kata-kata yang mendatangkan jarak hati di antara kita. Mungkin di saat seperti itu, diam mungkin merupakan cara yang bijaksana. Kerana waktu akan membantu kita.


Thursday, September 15, 2011

masihkah ad peluang ??




"Ya Allah, Engkaulah yang Maha Mengetahui apa yang terjadi. Engkau jualah yang memberi sinar hidayah kepada hamba-hamba yang Engkau kehendaki. Aku mohon ya Allah, pancarkanlah sinar itu kepada diriku. Agar aku terus istiqamah dalam agama-Mu."



Tuesday, September 13, 2011

eid 1432h





Salam Aidilfitri buat sahabat sekalian..

belum terlewat lg kan nk ucapkan selamat hari raya.. ^_^

apa2 pun..ini merupakan raya yg terbaik in my life bcoz...

1. abah masih lg dipinjamkan olehNya utk kami sekeluarga slps melalui 2 kali operate jantung dgn msukkan stem..walaupun xde belah dada sgl menda, tp kerisauan tetap ada utk kami sekeluarga lebih2 lg ketika pembedahan kali ke-2

2. mungkin ini adalah raya terakhir dpt kumpul ckup 12 org anak en shalah huddin n pn faridah..jika ad keizinanNya, awe @ asyraf will fly to Aussie this feb to further his study..cuti kat aussie x sama kan dgn egypt ?? insyaALLAH..

" kita merancang, Allah jua merancang..namun perancanganNya yang terbaik "


3. the last one is..

saya sambut raya slps satu titik penghijrahan.. betapa nikmatnya hidup ini andai kita melakukan apa yang dituntut olehNya.. ^_^

"Di hati seorang insan yang penuh dengan kebergantungannya pada Allah S.W.T itu pasti keputusannya juga sepenuhnya bergantung pada keputusan Allah."




moga berbahagia kalian semua ^_^




h.a.t.i




kekuatan sebenar manusia terletak pada hatinya..

semakin kuat hatinya, semakin kuatlah dirinya

Monday, September 12, 2011

thank you for everything.

kadang-kala kt perlu menjadi bkn diri kita utk sedarkan orang lain..

kadang- kala kt perlu buat org rasa kita ni kejam utk kebaikan mereka..

kt perlu terima apa yg kita putuskan wlau ianya menyebabkan kt merana..

damaikanlah hatiku..tenangilah hatiku..

biarkanlah kegembiraan yg ada pada sahabat2ku..

Thursday, September 8, 2011

:(



lend me your shoulder to make my feeling feel better..
lend me your shoulder to ensure my spirit rise up..
lend me your shoulder to keep my strength from falling down..
lend me your shoulder to make me standing till the end.