ukhuwah itu indah..

Wednesday, December 7, 2011

Nilai Manusia..
di mana matlamat hidup kt ?
besarmanakah matlamat hidup kt ?

sering kita dimomokkan dgn persoalan2 yg berkaitan dgn matlamat..apa matlamat awk utk tahun baru?? apa matlamat yg hendak kamu capai?? blh dikatakan hmpir dlm tiap lgkah kehidupan kini perlu ada matlamat..

namun, sedarkah kita bhw matlamat hidup yg sbnr lg jelas telah digariskan oleh ALLAH di dalam 'hadiahNya' untuk kita..

Firman Allah :
“Aku tidak menjadikan Jin dan Manusia melainkan untuk BERIBADAH kepadaKu.” (Surah az-Zariyyat : 56 )

bila diletakkan sempadan ini dlm diri, maka tiap kerja buat dan perlakuan kita akan kita sandarkan untuk mencari redhaNya..
bila ayat ini dijadikan panduan oleh manusia, maka insyaALLAH ia akan mengelakkan diri kita dari melakukan kemaksiatan..
perlu kita ingat bahawa hidup ini bukanlah hanya untuk makan, tidur, lakukan tugas sahaja..tetapi untuk BERIBADAH kepada ALLAH.. ibadah tidaklah dibataskan dlm konteks solat, puasa or rukun islam sahaja bahkan ia meliputi seluruh cara hidup kita..

sy teringat dgn apa yg dipelajari ketika usrah dulu di mana Islam itu bukanlah didefinisikan shj sebagaimana yg dipelajari di dalam buku teks. bahkan islam itu adalah SATU CARA HIDUP..

maka, bila cara hidup yg dipilih dlm hidup telah pincang, maka dimanakah NILAI diri kita yg telah kita letakkan??

" mahalnya nilai manusia terletak pada kefahaman ilmunya, apabila tinggi pemahaman n pengamalan ilmunya, maka tingkatlah nilai iman pada diri.. justeru, suburkanlah iman dgn pengamalan ilmu yg dpt membajai hati ke arah pohon keimanan.."

No comments:

Post a Comment